Regionala morgonnyheter försenas

Sveriges Televisions satsning på regionala nyheter på morgonen försenas. Idag fick facken information om att sändningarna av regionala nyheter på morgonen inte alls kommer att starta i början av februari som planerat.

– Det kommer absolut att bli regionala morgonnyheter inom Sveriges television, men tyvärr kommer det att dröja till efter sommaren. Skälet är att vi med mycket kort varsel har fått besked från distributionsägarna Comhem, kabelnätet i det här fallet, att man inte har utrustning nog för att genomföra detta i den takt vi har fått löfte om tidigare, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på Sveriges television.

Förutsåg inga problem
Det är tekniken för att sända ut programmen i näten som inte hunnit bli klar i tid. Det handlar egentligen inte om hela nätet, men eftersom hälften av SVT:s publik finns inom Comhems nät så väljer man att skjuta på starten för alla. Beskedet kom med bara några dagars varsel. Enligt Jan Axelsson handlar det om att Comhem haft problem med en underleverantör, och det var inget SVT hade kunnat förutse eller förebygga.
– Ja vi kunde iallafall inte ha förutsett det på något enda sätt, det kan jag garantera, säger Jan Axelsson. 

SVT ska också göra fler varianter de regionala nyheterna än förut, 18 istället för dagens 11. Den förändringen försenas bara några veckor och startar 25:e februari. Nyhetssändningar som kommer att då också att produceras för områdena kring Östersund, Gävle, Uppsala, Västerås, Jönköping, Halland och Blekinge.

Kostnaderna ännu okända
Inom företaget pågår nu diskussioner om man ska vidta åtgärder mot Comhem som inte höll vad avtalet lovade. Vilka kostnader förseningen för med sig för SVT kan Jan Axelsson ännu inte svara på.
– Det är ju en svår fråga, vi håller på att titta igenom hur man kan bedöma kostnaderna, det kan jag inte svara på än. Framför allt är det ett stort problem för oss kortsiktigt som vi måste lösa ihop med våra medarbetare, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på Sveriges television.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".