"Kommunen kan inte uppmuntra att Kvinnojouren bryter mot lagen"

Igår berättade vi att Kvinnojouren i Umeå kommer att gå ut med ett öppet brev där man av solidariska skäl anmäler sig ”skyldiga” till samma brott som Kvinnojours-kvinnorna i Tranås, som för en tid sedan blev dömda för att ha gömt en mamma och två barn.
Eva Andersson, socialdemokratisk ordförande i Socialnämnden i Umeå, säger att Kvinnojourerna gör ett bra och svårt jobb, men de kan inte bryta mot lagen.

- Kvinnojouren gör ett fantastiskt arbete. Men vi kan ju inte bara titta på när man öppet fronderar mot gällande lagstiftning, säger Eva Andersson.

- Det är klart att vi som kommun inte kan uppmuntra att man avsiktligen bryter mot lagen. Är det så att man går ut med den här typen av skrivelse så tycker jag att vi måste från sociatjänsten träffa Kvinnojouren för att diskutera det här, säger Eva Andersson.

Men Malin Hällmark på Kvinnojouren i Umeå säger håller inte med om att det är något brottsligt med att hjälpa kvinnor och barn. Hon säger att färre kvinnor skulle våga vända sig till jouren om Kvinnojouren tvingades arbeta som en myndighet.

- Vi kan inte bedriva vår verksamhet och samtidigt vara rädda för att bli dömda till fängelse, säger Malin Hällmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".