Allt fler hamnar i särskolor

Resursbrister vid den kommunala skolan gör att allt fler tvingas gå i särskola. Det menar handikappombudsmannen och skolverket.
Antalet elever i särskolan ökar. Både i Västerbottens län och i hela landet. I länet har antalet elever i särskolan ökat från 345 till 465 sedan 1997. En ökning med 120 elever. Skolverket menar i en rapport till regeringen precis som Handikapssombudsmannen, att det finns barn som inte borde gå på särskolan som ändå hamnar där, pågrund av resursbrist i den vanliga skolan. -Det är helt horribelt, säger Ingrid Krogius, jurist hos Handikappombudsmannen. I Skellefteå kommun har antalet elever i särskolan också ökat markant de sista åren. Men enligt Birgitta Karlsson beror inte det på att fel elever sätts i särskolan utan det har andra orsaker bland annat att ansvaret för särskolan nu är kommunens istället för landstingets
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".