Åtalas för miljöaktion

Fem Greenpeace-aktivister, som deltog i ockupationen av Dåva kraftvärmeverk utanför Umeå i april förra året, åtalades igår vid Umeå tingsrätt för grovt olaga intrång och grovt egenmäktigt förfarande.
De fem aktivisterna krävs också på skadestånd på totalt cirka 1,7 miljoner kronor för att täcka Umeå Energis inkomstbortfall under den veckolånga aktionen. Två av aktivisterna bor i Danmark, de andra kommer från Härnösand, Nacka respektive Saltsjöbaden Miljöaktionen stoppades sedan en specialutbildad polisstyrka kallats in. Ockupanterna riskerar fängelsestraff på upp till två år. Ett 20-tal aktivister deltog i aktionen då kraftvärmeverkets 100 meter höga skorsten korkades igen. Aktivisterna hindrade även lastbilar att köra in på området. Greenpeaces aktion var ett led i organisationens försök att stoppa Umeå Energis planer på att bygga ut förbränningsanläggningen för 650 miljoner kronor. Greenpeace hävdade även att det läckte ut miljöfarliga gifter från den aska som företaget deponerat på en tipp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".