Rekordsatsning på Vindelälvens fiske

Över 130 miljoner kommer att satsas på fisket i Vindelälven om alla planer går i lås. Projektansökan gäller en rad olika åtgärder under en sexårsperiod och är den största satsningen någonsin på att återställa en älv till naturligt skick, berättar Stig Westbergh i Vindelälvens fiskeråd.

– Fram för allt kommer det att betyda att vi kommer igång med de här arbetena som innebär en möjlighet för lax och öring att komma upp i älven i den utsträckning som vi skulle vilja, säger Stig Westbergh i Vindelälvens fiskeråd.

I Stornorrforsmålet blev det sagt att Vattenfall satsar 50 miljoner på att förbättra fisket. För att växla upp de pengarna med huvudsakligen EU-medel har ett jätteprojekt vuxit fram. Det är massor saker som handlar om ombyggnationer, forskning, turism och mycket mera. Det stannar på 133 miljoner om alla finansiärer ställer upp. Alltså 10 gånger mer än som tidigare satsats på fiskeprojekt i Vindelälven. Det blir den största miljöåterställning som gjorts i Sverige för att förbättra fisket i en älv.

Redan i februari ska en internationell forskargrupp träffas för att diskutera hur man ska lösa laxproblemen vid Stornorrfors. De flesta laxarna simmar nämligen fel där och hittar aldrig vägen till lekplatserna i Vindelälven.

Stig Westbergh säger att ingen kan garantera att 130 miljoner räcker för att laxarna ska hitta rätt, men det ser ljust ut.
– Så länge jag har hållit på, i ungefär femton år, så är det här det stora genombrottet ändå, det är det ju.

Reporter Örjan Holmberg