Gymnasievalet allt viktigare

Om en månad ska landets niondeklassare välja gymnasieprogram. Valet blir allt viktigare nu när antagningsreglerna till högskolan ändras. Hilda Sandström och Ebba Löfgren, går båda i nionde klass på Sävar skola och dom har hört talas de nya reglerna:

- Jag var inne och kollade på Högskoleverket hemsida, och då såg jag att det stod, så då jag har jag kollat igenom vad man ska läsa för att få extra meritpoäng för vissa utbildningar.

Enligt de nya regelerna ska det löna sig att läsa matematik och språk, men det blir svårare att få en högskoleplats om man väljer att läsa in sin behörighet på Komvux.

- Man kommer att hamna i en annan kvotgrupp där det blir svårare att konkurrera om platserna, eftersom det kommer att blir färre platser än i den grupp som kallas direktgrupp, där alla som inte har kompletterat sina betyg, hamnar. Det säger Alexandra Sjöstrand, som är utredare på Högskoleverket.

De nya reglerna innebär också att man inte längre får extra poäng för arbetslivserfarenhet, när man söker till högskolan. Däremot finns det fortfarande möjlighet att skriva högskoleprov.