Lycksele

Socialdemokraterna vill bli jägarnas parti.

Socialdemokraterna vill bli kända som det mest jägarvänliga partiet. I valet vann moderaterna röster från jägare som tyckte den moderata politiken var tydligast positiv till jakt.

Trots att vi läge haft en tydlig jaktpolitik har vi inte nått ut med den säger riksdagsledamoten Helen Pettersson som ansvarar för socialdemokraternas jaktpolitik.

Nu åker Helen Pettersson runt på många möten om jakt och rovdjur. Hon sitter i riksdagens jordbruksutskottet och som jägare och hundägare säger hon att hon har stor förståelse för hur det är att bo där rovdjuren finns. Västerbotten har få vargar men Bullmarksvargen har passerat hemgården, berättar Helen Pettersson.

Socialdemokraterna har haft problem med jaktpolitiken i de delar av landet där de flesta rovdjuren finns. Även om lokala politiker helt sympatiserar med de jägare som vill öka jakten på rovdjur har partiet svårt att bli trodda. Den nuvarande rovdjurspolitiken har lett till att rovdjursstammarna ökar och är snarare miljöpartiets än socialdemokraternas tycker man från jägarhåll.

Helen Pettersson håller med om att rovdjurspolitiken inte blivit vad den skulle varit om socialdemokraterna inte samarbetat med miljöpartiet. Nu är vi i opposition och driver jaktfrågorna som eget parti och då får andra partier förhålla sig till det, säger Helen Pettersson.

Sveriges Radio Västerbotten träffar henne på ett rovdjursmöte ordnat av socialdemokraterna i Lycksele och det har kommit över 100 personer till mötet. Sist jag var här på ett vanligt partimöte var vi 15 personer och så är det överallt, rovdjursfrågorna drar folk till möten, säger Helen Pettersson som tycker det är väldigt roligt att debattera jaktfrågor med de som berörs av jaktpolitiken.