Ont om unga nämndemän

Nämndemännen har en stark ställning i våra domstolar och sammansättningen ska spegla vårt samhälle. Åldersfördelningen i nämndemannakåren i länets tingrätter motsvarar inte alls hur länets befolkning ser ut. Till exempel är medelåldern omkring tolv år högre - ett par år över femtio.
Berndt-Ola Lundström är ordförande för nämndemännens riksförbund. Han tycker att politikerna som utser nämndemännen borde ta större ansvar. - Efter tre mandatperioder borde man fundera om inte den nämndemannen ska ersättas av någon annan, säger han till P4 Västerbotten. Jalina El-Saaidy är engagerad i vänsterpartiet och med sina 20 år är hon länets yngsta nämndeman. Hon tycker att det är enormt viktigt att det finns en variation i nämndemannakåren, på så sätt blir besluten mer demokratiska, säger Jalina El-Saaidy. Berndt-Ola Lundström tycker det är bra med en mix av gammalt och ungt, de äldre har sin livserfarenhet medan de yngre kan ha andra erfarenheter och kan spegla ett ungt perspektiv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".