Receptarier utbildas i Umeå

Nu ska 100 receptarier få utbildas på Umeå Universitet. Det är stor brist på personal till apoteken och Apoteket AB har också varit med i planeringsarbetet av utbildningen.
De senaste åren har bristen på apotekspersonal gjort att en del apotek tvingats begränsa sina öppettider, eller till och med stänga. Särskilt stora problem har det varit under somrarna. Den nya utbildningen är därför mycket välkommen - de första studenterna börjar i höst, men först efter den tre år långa utbildningen kommer de ut till apoteken. De hundra studenterna kommer att finnas i tre olika grupper - en som studerar i Umeå - en grupp med studenter från hela landet som studerar på distans - och dessutom lokala studiegrupper i Sollefteå, Skellefteå och Vilhelmina/Arvidsjaur. De ska då ha lokala handledare vid sitt lokala lärcentra. Högskoleverket har bedömt att universitetet i Umeå har förutsättningar ge en utbildning som motsvarar kraven för att få receptarieexamen. Men lärarkåren måste förstärkas med rätt kunskap, anser den grupp av sakkunniga som granskat universitetet på Högskoleverkets uppdrag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".