Plastkassas ersätts av komposterbara

Två av de stora livsmedelskedjorna lanserar nu samtidigt en miljövänlig, komposterbar bärkasse. Klart efterfrågad både av handlarna och av kunderna som idag för det mesta väljer plastpåsen.

Det har gjorts försök genom åren att lansera olika sätt att ta hem maten. Papperskassar, tygpåsar och i höstas kom en specialdesignad kasse gjord på återvinningsbar plast. Men det har inte vara fråga om miljökassar på bred front. Men nu kommer de. Kerstin Lindvall är miljöchef på ICA och säger att de nya påsarna är av bra kvalitet

De miljöanpassade kassarna innehåller 40 procent förnyelsebara råvaror, majsstärkelse t ex. För att få en hållbar kasse blandas det med nedbrytbar och komposterbar polyester.

Mikael Robertsson är miljöchef på Coop Konsum:

- Om det här kommer att fungera bra kommer säkert mer. Hur de här nya miljökassarna kommer att tas emot av kunderna återstår att se. Kerstin Lindvall ICA tror ändå att plastkassarna bli kvar ett bra tag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".