Kraftiga protester mot förslag på sommarstängning av vårdcentralen i Bjurholm.

Bjurholms kommunpolitiker är upprörda efter landstingets förslag att stänga vårdcentralen i Bjurholm under 10 veckor under kommande sommar. -Vi kommer aldrig att acceptera en stängning, och det här är första steget mot en nedläggning av vårdcentralen säger socialdemokraten Folke Jonsson från Bjurholm.

Sommarstängningen av Vårdcentralen i Bjurholm är ett av flera sparförslag när landstinget ska spara totalt 100 miljoner kronor.

Enligt landstingets ledning så är det framförallt höga kostnader för läkemedel och stafettläkare som urholkar landstingets ekonomi.

Landstingsdirektören Sofie Edberg säger att det visserligen kommer att bli längre resväg till närmaste vårdcentral , men hon tror inte att en sommarstängning av vårdcentralen gör att medborgarna i Bjurholm får sämre vård.

Ingemar Nilsson, moderat kommunalråd i Bjurholm, säger till P4 västerbotten att en sommarstängning skulle innebära klara försämringar med långa resor till Vännäs eller Umeå.

Han är också kritisk mot att ingen i landstingsledningen har kontaktat kommunledningen, och även han är orolig att det här är första steget mot en nedläggning av vårdcentralen i Bjurholm.

Socialdemokraten Folke Jonsson, säger att han nyligen har pratat med landstingsrådet Lewi Bergström om framtiden för vårdcentralen i Bjurholm.

Han har då fått svaret att det ska finnas minst en öppen vårdcentral i varje kommun, och att eventuella neddragningar ska göras i kommuner med fler än en vårdcentral.

Folke Jonsson och Ingemar Nilsson säger att dom kommer att kontakta sina partikamrater i landstingsstyrelsen,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".