Skellefteå/Polen

Örn drog från Skellefteå till Polen

En kungsörn född norr om Skellefteå har hittats i Polen. Det är svenskt rekord för hur långt en kungsörn har flyttat. Örnen var skadad men har tagits om hand och beräknas behöva tre månader för att bli helt frisk.

Den unga örnen var medfaren och hade en ganska allvarlig skada på ena vingen. Den har förmodligen flugit mot en kraftledning eller ett fordon, berättar Thord Fransson som är intendent på Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Örnen hittades den 13: e januari enligt en rapport som ringmärkare i Polen skickat till Ringmärkningscentralen i Stockholm. Den finns nu på en veterinärmedicinsk anstalt på universitetet i Lublin. Om örnen klarar sig behöver den troligen vila i tre månader innan den kan släppas fri, uppger de polska rapportörerna.

Skellefteörnen hittades i sydöstra Polen på gränsen till Ukraina. Aldrig tidigare har man hittat en svensk örn så långt söderut. Det är den andra svenska ringmärkta kungsörn som återfunnits söder om Östersjön, säger Thord Fransson. I Finland händer det däremot att unga örnar drar ner ända till Vitryssland.

Det var Ulf Forsström som ringmärkte den här örnen den 18:e juni i norra delen av Skellefteå kommun. Den var den ena av två ungar i boet och redan att det att två ungar är ovanligt. Oftast är det bara en unge i kungsörnsbon, säger Ulf Forsström. På hösten stöts ungen bort från föräldrarnas revir och Ulf Forsström tror att den flög över Kvarken i oktober där kan den ha träffat finska örnar och följt med till Östeuropa. Ulf Forsström är mån om ”mina örnar” som han säger. Han hoppas verkligen att örnen klarar sig och kan bli en fri fågel igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista