Fastighetsaffärer samlar oppositionen i Skellefteå

Samtliga sex oppsitionspartier i Skellefteå kräver en öppen redovisning av politikers åtaganden och politiska intressen.

Oppositionspartier vill nu upprätta ett offentligt register som ska administeras av Skellefteå kommun.

De anser att medborgarna alltid måste kunna lite på att dubbla lojaliteter eller ekonomiska intressen inte påverkar de beslut som fattas, och att blotta misstanken riskerar att rubba förtroendet.

Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd säger idag att socialdemokraterna inte blivit tillfrågade att delta i detta initiativ, men att ett liknande röstades ner av samtliga partier 1985. I samband med veckans granskning av socialdemokraten Jens Wikström menade Bert Öhlund att sådant register inte behövdes men säger idag att han inte han personligen inte har nåt emot ett sådant .

Han tror dock att det kan bli ett problem att få förtroendevalda att ställa upp om som Öhlund säger hela ens liv ska vändas ut och in till allmänhetens beskådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista