Tusentals protesterade mot krigsplaner

I Umeå samlades närmare 4 000 personer på Rådhustorget för att protester mot planerna på krig mot Irak i går. I Skellefteå demonsterade omkring 700 personer mot krigsplanerna.
Lars Weinehall från centerns partistyrelse uppmanade Sveriges regering och riksdag att agera kraftfullt i både FN och EU för en fredlig lösning. Förutom Weinehall talade i Umeå även förre landshövdingen Georg Andersson, Olof Kleberg VKs förre detta chefredaktör och författarinan Elisabeth Rynell som motiverade sitt motstånd mot krig så här. - Varför ska man vara emot att massor med människor utsätts för ett kollektivt dödsstraff? Jag tycker att det är ganska självklart, säger hon. Tusentals umebor gick i demonstration från stadshuset till Rådhutorget, två av dem var Kerstin Munk och Britt-Marie Berger. - Fred och förhandlingar är det enda raka, krig är aldrig en lösning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".