Tågtrafik på Botniabanan 2010

Tågtrafiken på Botniabanan kan komma igång redan 2010.
- Detta trots att upprustning av Ådalsbanan från Ångermanälven till Sundsvall blir klar först 2011, säger Olle Tiderman projektledare för Norrtåg.
Inom kort kommer tågen som ska trafikera Botniabanan att beställas.

Det som kan försena starten är om det visar sig vara omöjligt att trafikera Ådalsbanan som blir fullt upprustad först 2011. Banverket snabbutreder nu frågan.

Förhoppningen är att kunna börja köra trafiken i begränsad omfattning till och från Sundsvall. Men när trafiken är fullt utbyggd kommer det att gå 12 dubbelturer om dagen på Botniabanan och dessutom är det tänkt att SJ ska köra fyra direkttåg till och från Stockholm

I fredags diskuterades prissättning för trafiken av de olika inblandade parterna i Norrtåg, men vad det kommer att kosta att åka tåg på Botniabanan finns inget svar på idag säger Maria Höglander vd på Länstrafiken.  

Enligt prognoserna ska 9000 resa dagligen på Botniabanan och räknar man även in Ådalsbanan handlar det om 25 000 passagerare om dagen.

Norrtåg ägs av landstingen och länstrafikbolagen i de fyra nordligaste länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista