Över 350 skadeanmälningar inom vården förra året

Förra året tog landstingens patientförsäkring emot 358 skadeanmälningar som handlade om Västerbottens läns landsting. Men det är inte säkert att anmälningar leder till ersättning. De senaste sex åren har i genomsnitt 40 procent av skadeanmälningarna i Västerbottens län lett till ersättning.

Den största delen av anmälningarna kom från patienter som vårdats på Norrlands universitetssjukhus, men även patienter som vårdats på Skellefteå och Lycksele lasarett har anmält.

En skadeanmälan kan göras av en patient som anser sig ha drabbats av en skada under sin vårdtid på sjukhus, i primärvården eller tandvården. För att få ersättning från patientförsäkringen måste skadan ha gått att undvika.

76 procent av anmälningarna i Västerbottens läns landsting de senaste sex åren har handlat om sjukhusvård. 11 procent handlar om primärvård och 10 procent om tandvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".