Kommunfullmäktige sammanträder i Umeå. Foto: Anders Wikström
umeå

Nej till kommunalt vårdnadsbidrag

Kommunfullmäktige Umeå kommun säger nej till kommunalt vårdnadsbidrag. Det beslutades efter en lång debatt i Umeå kommunfullmäktige idag.

Det var kristdemokraterna som motionerade till fullmäktige om att införa kommunalt vårdnadsbidrag. Detta med argument som valfrihet för föräldrarna och familjens rätt att själva välja barnomsorgsform.

Lennart Holmlund inledde debatten med att säga att det finns inget tvång att ha sina barn inom barnomsorgen och att föräldrarna ansöker om plats och betalar för sig.

Holmlund anser inte att kommunen ska på detta sätt köpa en tjänst i hemmen, och målet för Socialdemokraterna är att på sikt kunna erbjuda en avgiftsfri förskola.

Tamara Spiric, vänsterpartiet, säger nej till motionen, anser att 3 000 kronor är en svältlön och vårdnadsbidraget är förbehållet ett parförhållande för att ha råd till att vara hemma.

Moderaterna och Centern yrkade bifall till motionen.

Enligt kommunstyrelsens förslag till beslut ställer sig folkpartiet bakom förslaget men på fullmäktige ställer sig två folkpartister på avslagssidan.

Folkpartisten Marianne Normark fick applåder när hon deklarerade att hon inte vill ha vårdnadsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".