Kvinnor utbildar sig till gruvarbetare

Fler kvinnor söker sig till gruvindustrin och det märks inte minst på bergarbetarutbildningen i Malmberget. Där dominerar kvinnorna. Av tolv elever är åtta kvinnor.

Gruvbolag som Boliden och LKAB expanderar och pensionsavgångarna blir många i framtiden.

Karin Niva som är  utbildningsledare säger att det är gott hopp om att de som vill också får jobb efter avslutad utbildning.

Det är fjärde året i rad som bergarbetarutbildningen genomförs i Malmberget. Arbetsförmedlingen står bakom utbildningen eftersom det finns ett stort behov av bergarbetare. Utbildningen omfattar trettio veckor varav mer än hälften, arton veckor är praktik ute på olika arbetsplatser.

Det är NCC, Bergteamet och Boliden som är med och utarbetar kursplanen och ställer upp med praktikplatser. Johanna Storm har tidigare jobbat i restaurangbranschen och kört truck i Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare nu gör hon sin praktik här. Hon har siktet inställt på att jobba som bergarbetare. Och visst har lönen betydelse säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".