Umeå

FI intresserade av kommunpolitiken i Umeå.

Feministiskt initiativ tänker ställa upp i valet igen. Både EU valet 2009 och Riksdagsvalet 2010 är intressant. Bland medlemmarna i Umeå finns också ett intresse för att ställa upp i kommunalvalet. Sara Rosberg, talesperson för feministiskt initiativ i Umeå säger att medlemmarna börjat diskutera umepolitiken väldigt mycket.

I Riksdagsvalet 2006 här i länet fick feministiskt initiativ 1282 röster och 838 av dem kom från Umeå. I procent röstade bara 1.27 % av Umeborna på FI men det var ändå FI: s tredje bästa resultat i landet.

Umeå fortsätter att vara ett av FI: s fästen. Sara Rosberg säger att efter valet trodde de att medlemmarna skulle svika men så har det inte blivit.

När feministiskt initiativ inte fick något större genomslag i valet sa bland annat Gudrun Schyman att FI mer skulle vara en folkrörelse än ett parti men nu svänger det åt partihållet igen även om medlemmarna själva inte ser sig som ett traditionellt parti. På extrakongressen i Umeå maj kommer det att bestämmas vilka val FI ställer opp i och där avgörs om även kommunalvalet i Umeå kan bli aktuellt. Tanken på att ställa upp kommunalt låter ”väldigt spännande”, säger Sara Rosberg men hon betonar att inget är klart före kongressen. Att extrakongressen just kommer till Umeå ser hon som en chans att få uppmärksamhet och värva medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista