Livsmedelsverket rekommenderar inte alla fiskar

Att köpa fisk är komplicerat om man ska ta hänyn till miljön. Därför kommer Livsmedelsverket att göra om sina kostråd för fisk så att även miljöaspekterna kommer med. Per Ola Darnerud är miljöansvarig på Livsmedelsverket och säger att det är inte längre bara hälsan utan även miljön måste in i kostråden.

Livsmedelsverkets rekomendationer om fisk är delvis motstridiga. Först och främst rekomenderas fisk eftersom det är nyttigare mat än kött på många sätt. Bland annat är det fett som finns i fisk hälsosammare än i gris och nötkött.

Samtidigt varnar Livsmedelsverket för att äta för mycket av fiskar som innehåller olika miljögifter. Bland annat kan det finnas farligt höga kvicksilverhalter i insjöfisk och vildfångad lax har uppmärksammats med dioxinhalter som ligger högre än EU: s gränsvärde för vad som får saluföras.

Och nu kommer den tredje aspekten på kostråden. Livsmedelsverket ska avråda från att äta fisk som har fiskats på ett sätt som skadar miljön eller utarmar en fiskart och få oss konsumenter att istället gynna fiske som bedrivs långsiktigt hållbart. Kostråden om fisk blir klara senare i år.

- Och det återstår att se om konsumenterna kan påverka fiskerinäringen mot bättre miljötänk, men Livsmedelverket ska försöka att slå på trumman så det märks, säger Per Ola Darnerud, miljöansvarig på Livsmedelsverket .

- Det blir dels specifika kostråd om olika fiskarter och även befintliga märkningar kan komma att ingå i råden till konsumenterna, som t ex KRAV - märkt fisk, säger Per Ola Darnerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".