Politiker i länet besvikna över delat Norrland

Norrlands ska indelas i två regioner. Så ser det förlag ut som de 36 politikerna i regionbildningsgruppen från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland beslutat om idag.
Västerbotten kommer då tillsammans med Norrbotten län samt Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Timrå kommuner att bildar den norra regionen.
Syftet är att bland annat samordna bland annat vården. Men poliker i länet är besvikna över att det inte blir ett enat stornorrland.

Marie-Louise vonn Bergmann Winberg, professor i statsvetenskap: förklarar fördelarna med större regioner än de län som finns idag.

Förlaget innebär att det inte blir ett enat stornorrland med fyra län, vilket var målet för de flesta politiker från Västerbotten i regionbildningsgruppen. Sundsvallsområdet och Jämtland väljer att gå sin egen väg, något som Matts Lundgren, socialdemokratiskt kommunalråd i Vännäs inte ville. Han är besviken på det förslag som gruppen enades om:

Även Edward Riedl, moderat landstingspolitiker var besviken. Han var en av sju ledamöter som hade reserverat sig mot beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista