Starka reaktioner på att Stornorrland sprack

Storregionen Norrland sprack igår och reaktionerna är starka och motstridiga. Medan politiker i Västerbotten är bevikna jublar kommunalråden i Jämtland över att slippa en sammanslagning med Norr- och Västerbotten.

Västernorrlands län delas när Sundsvall vill gå samman med Jämtland i en Mittnorrlandregion och där är också meningarna delade.

Att kommunpolitikerna ändå är sig själv närmast blev tydligt när kommunerna i de fyra Norrlandslänen delade sig. Det förslag som går till regeringen innebär att Jämtland går samman med Sundsvall i en Mittnorrlandsregion.

I Jämtland är man rädd att Östersund skulle förlora sin betydelse mot tre stora kuststäder. Det får räcka med Sundsvall eftersom man inte har samma naturliga samband med Luleå och Umeå. Ångermanlandskommunerna vill gå samman norrut och överraskande vill Sundsvalls grannkommun Timrå också höra till den Norra regionen.

Eva Lindstrand, kommunalråd i Timrå säger till Sundsvalls tidning att hon tror att Mittnorrland får för liten befolkning och för litet skatteunderlag till sjukvården. Därför vill hon ha in Timrå i den rikare nordliga regionen. I Härnösand har man inte bestämt sig och tycker att hela regiondiskussionen har gått snett.

Kritik kommer också från näringslivet. Ytterst syftar regionaliseringen till att skapa tillväxt i näringslivet för alla kommuner. Men hur det ska gå till har inte alla diskuterats säger Lisbeth Godin-Jonasson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östersund. Hon är orolig för inlandets näringsliv. Med tanke på den aktuella klimatproblematiken blir transporter ett framtida problemområde och då menar Lisbeth Godin - Jonasson att transporterna av varor och tjänster i inlandet blir dyra och den viktiga turismnäringen i fjällen kan få problem med transporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".