Satsning på etanol fortsätter trots växande kritik

(PÅA)

Trots att etanolen ifrågasätts allt merrunt i världen så fortsätter satsningen på att utveckla etanolproduktion i Norrland. En pilotanläggning i Ö-vik tillverkar etanol ur avfall från skogen.

- Det är skillnad på etanol och etanol säger Lars Vallander på energimyndigheten.

Den senaste tiden har etanolproduktion i Sverige mötts av ifrågasättanden och konkurrens - skogsindustrin hävdar att råvaran inte räcker till, stora satsningar görs utomlands, bland annat i USA & Brasilien med etanol på majs och sockerrör, användningen av odlingsbar mark för produktion av bränsle istället för mat kritiseras, och klimateffekten av etanol framställs som ett nollsummespel. Men Lars Vallander menar alltså att det inte går att dra all etanol över en kam. Och energibolagen i Skellefteå, Umeå och Ö-vik som är delägare i bolaget som driver pilotanläggningen i Ö-vik håller med.

- Det gäller att få ihop en process där man får ut värme, el, ånga och kunna använda restprodukten i tillverkningen av etanol, säger Curt Åström, vd för Umeå energi. Han och vd:n för Skellefteå kraft, Staffan Westling, tror dessutom att kraven i EU-kommissionens klimat- och energirapport gör att vi behöver etanolen. Enligt den ska ju varje land år 2020 ha biodrivmedel till 10 procent.

Energimyndigheten har i uppgift att stödja utvecklingen av biodrivmedel, etanol är ett av dem, men förgasning av biomassa och svartlut är andra exempel. Pilotanläggningen i Ö-vik är en viktig del, säger Lars Vallander. Om bara ett par månader är det dags att ta ställning till om projeket ska få stöd för ännu en projektperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista