Foto: Bo Lindell/ SCANPIX

Inlandsbanan hoppas bli klimatvinnare

Inlandsbanan räknar med att bli klimatpolitikens vinnare.
- Klimatberedningens förslag om kilometerskatt för tunga fordon skulle fördyra lastbilstransporter så att mer skogsråvara går på järnväg, hoppas Inlandsbanans VD Ulf Eliasson.

På Inlandsbanan AB: s kontor i Östersund är förslaget om kilometerskatt väntat. Det är nödvändigt att flytta över mer av transporterna på järnväg för att klara klimatmålen och det är fullt möjligt även när det gäller skogsråvaran, enligt Ulf Eliasson. En höjd kilometerskatt på lastbilar skulle betyda mycket för Inlandsbanan och tvärbanorna, säger Ulf Eliasson.

- Det händer för lite i Norrland, säger Ulf Eliasson och jämför med Södra Sverige där stormarna Gudrun och Per har fått timmertågen att rulla.

Ett hinder just nu är att det saknas tåg. Det finns för lite diesellok och möjligen för lite vagnar men om företagen börjar fråga efter mer järnvägstransporter är Ulf Eliasson övertygad om att tågföretagen och operatörerna kommer att lösa det.

Men trots allt är en hel del på gång. Befintliga virkesterminaler som den i Stensele används flitigt och Skogssällskapet testar just nu en terminal vid Vojmån norr om Vilhelmina som inte använts på mycket länge.

I Inlandsbanans planer finns också en vilja att ta över tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur. Den ägs av Banverket men ligger för fäfot och spåret utnyttjas inte. Inlandsbanan vill använda tvärbanan för att transportera skogsråvara från Norra Västerbotten och Södra Norrbotten till industrin i Piteå. Det krävs en upprustning på ca 100 miljoner vilket är relativt små pengar i järnvägssammanhang, säger Ulf Eliasson. Inlandsbanan har låtit göra beräkningar som visar att jänvägstransporter av rundvirke skulle kunna bli upp mot 20 procent billigare med en öppnad tvärbana mellan Arvidsjaur och Jörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".