Färre harar i varmare klimat

Klimatförändringarna är till nackdel för den svenska skogsharen. Harens vita vinterdräkt fungerar inte längre som skydd mot rovdjur när snöperioderna blir allt kortare.

Minskningen syns tydligt i jaktstatistiken berättar Roger Bergström, professor vid Skogforsk.

Forskarna vet inte säkert varför den svenska skogsharen blir allt ovanligare. En orsak är att rävstammen hämtat sig efter rävskabben. Men det är inte hela förklaringen tror man. Det är bara längst i norr det fortfarande finns gott om hare. Det stöder teorin att harens vita vinterdräkt bidrar till minskningen. Nedgången startade i början av 90 - talet och det är ingen liten minskning, säger Roger Bergström.

Hasse Johansson som är jaktvårdskonsulent i Västerbotten säger att det nästan bara är från Norrbotten han hör talas om att det finns riktigt bra med hare. I Västerbotten inrapporterades drygt 3000 skjutna harar förra vintern jämfört för två vintrar sedan då det var över 5000.

Upp till Dalälven finns också fältharen som forskarna tror konkurrerar med skogsharen. Ett varmare klimat kommer att fortsätta gynna fälthare på bekostnad av skogshare befarar Roger Bergström. Hur långt upp fältharen, som är en främmande art för Sverige, kan gå återstår att se. Fältharen kräver i regel jordbruksmark för att trivas. Men det är klart att fältharen gynnas av ett varmare klimat eftersom den är en sydligare art än skogsharen, säger Roger Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".