Sorsele

Nobba alkhol i februari

I Sorsele ordnas för andra året i rad kampanjen Vit februari, där kommunens innevånare uppmanas att skriva under på att avstå från alkohol under månaden.

Förhoppningen är att det ska leda till eftertanke och funderingar runt överkonsumtion av alkohol även för dem som inte själva skriver på.

Varje år dör runt 40 personer i Västerbotten på grund av alkohol. Det visar statistik från Socialstyrelsen. Och många, många fler far illa när alkohol överkonsumeras.

Kampanjen Vit februari stöds här i länet av Sorsele kommun och i Jämtland kommer stödet från landstinget och kommunerna i Strömsund och Krokom. Kampanjen startade i Strömsund år 2005 och den har två syften - dels att så många som möjligt avstår från alkohol under februari, dels att föreningar och organisationer sporras att ordna drogfria aktiviteter.

I februari 2007 ordnades 22 drogfria arrangemang i Sorsele och även i år finns aktiviteter inplanerade - allt från vattengympa till konsert och disco i slutet av månaden.

Enligt Gunilla Vestermark skrev nio procent av Sorseles befolkning på för en Vit februari i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".