Umeå

Hur ska donationen på 100 miljoner användas på Universitet?

Strax före jul fick Umeå universitet en donation på 100 miljoner kronor från Balticgruppen. Pengarna var inte öronmärkta för något speciellt forskningsområde, men nu finns en oro för att donationen bara ska gå till forskning, det säger Joakim Berglund, ordförande för Umeå studentkår.

Umeå universitets rektor Göran Sandberg säger att de har inte hunnit bestämma inriktningen av donationen ännu, men att ett första möte ska hållas i slutet av mars.

Det är vanligt att Umeå universitetet får donationer, men de är ofta riktade mot specifik forskning, och därför är den här donationen, som universitetet får använda hur de vill, relativt ovanlig. Det säger Joakim Berglund, som om han som studentkårens ordförande fick bestämma skulle satsa på att höja nivån i pedagogiken och på annan kompetensutveckling, men också på att få i gång annan verksamhet på universitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista