Vilhelmina

Etanolprojekt läggs i malpåse

Planerna på en etanolfabrik i Vilhelmina läggs i malpåse. Det är resultatet av en förstudie som SCA, Vilhelmina kommun och Eon gjort i samarbete med Umeå universitet om förutsättningarna för framtida etanolproduktion i Vilhelmina. Främsta orsaken att inte gå vidare just nu är att det saknas teknik för att ta fram etanolen ur den skogsråvara man tänkte.

Etanolen skulle tillverkas av grot, som är grenar rötter och toppar från skogsavverkning. En råvara det finns gott om i Vilhelmina kommun. Teoretiskt skulle det kunna produceras minst 60 000 kubikmeter etanol årligen och det verkade så förhoppningsfullt att kommunen och bolagen satsade på en förstudie.

- Vi blev mycket förvånade när vi konstaterade att någon teknik för att tillverka etanol av grot inte existerar, säger Gunnar Hörnlund, centerpartistiskt kommunalråd i Vilhelmina.

Den svenska forskningen inriktas främst på tillverkning av etanol från färsk granmassaved. Att göra etanol av mer komplexa råvaror som grot har bara testats i laboratorier och resultaten är inte uppmuntrande.

Färsk granmassaved är en värdefull industrivara som det redan råder brist på. Kenneth Eriksson, VD för SCA Forest Products, säger att han inte är säker på att politiker och andra intressenter som har stora förväntningar på etanolproduktion har förstått att tillverkningen med den teknik som står till buds endast kan ske i konkurrens med massaindustrin om råvaran. SCA hade stora förhoppningar i Vilhelmina på att kunna göra etanol av grot som är en restprodukt som med fördel skulle kunna förädlas i inlandet.

På Eon är man också besviken. Det krävs rätta förutsättningar och med rådande tekniska förutsättningar också rätt råvara.

- Tyvärr fanns inte dessa förutsättningar i Vilhelmina, säger Charlotte Tengborg, miljöchef på Eon Värme Sverige AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".