Lycksele

Fäbolidengruvan får vänta

Lappland Goldminers i Lycksele får inte starta bygget av Fäbolidengruvan nu på en gång. Miljööverdomstolen avslår bolagets yrkande om verkställighetsförordnande.

Lappland Goldminers AB har yrkat att Miljödomstolens tillstånd för gruvverksamheten ska få tas i anspråk omedelbart trots att domen överklagats till Miljööverdomstolen. Ett verkställighetsförordnade innebär att bolaget får starta gruvuppbyggnaden rent praktiskt trots att miljötillståndet överklagats. Miljötillståndet har överklagats av markägare och Naturvårdsverket.

Trots att Naturvårdsverket överklagat tycker verket att bolaget kan få starta bygget redan nu. Överklagan gäller utformingen av dammar och det bolget vill starta med är vägbyggen och markarbeten. Det väckte igår förhoppningar om att Lappland Goldminers skulle få starta men nu måste bolaget vänta på Miljööverdomstolens slutliga dom. När den kan komma är inte klart men Miljööverdomstolen har lovat att handlägga ärendet skyndsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".