Skellefteå

Skellefteå kommun avbryter etanolsatsning

Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft måste avyttra sitt ägande i entanolbolaget Sekab så snart som möjligt, och all tillgängligt information om Sekab ska presenteras under fullmäktiges sammanträde den 26 februari.

Det var socialdemokraterna och oppositionspolitikerna eniga om efter gårdagens kommunstyrelsesammanträde.

Men oppositionsrådet och folkpartisten Håkan Lin, vidhåller att ledningen för Skellefteå Kraft bör avgå eftersom politikerna i Skellefteå undanhållits information om Sekabs utlandssatsningar.

Skellefteå kommun är via det kommunala bolaget Skellefteå Kraft delägare i etanolbolaget Sekab.

Bolaget har haft likvida problem och kommunen och Skellefteå kraft har satstat mer än en halv miljard i Sekab bla med syfte att få igång etanoltillverkning av träråvara efter norrlandskusten.

Men Sekab ville satsa på produktionsanläggningar i Östeuropa och Afrika. Först i höstas, efter avslöjanden i media fick politikerna information om utlandssatsningarna.

Bert Öhlund socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå säger att det nu gäller at avbryta satsning på ett så bra sätt som möjligt så att kommuninnevånarna drabbas, men han vill svara på frågan om någon i Skellefteå krafts ledning bör avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".