Umeå

Subutexmål i hovrätten

Ett av fallen i den stora subutexhärvan tas upp i hovrätten i Umeå idag.

Det var från början närmare 40 personer som åtalades. Sju av tingsrättens domar har överklagats.

I dag tar hovrätten upp subutexhärvan som började nystas upp i Umeå i somras. Åklagaren ansåg att fyra personer var inblandade i försäljningen av stora mängder av bland annat Subutex.

Det är ett läkemedel som tagits fram som ersättning för heroin i samband med avvänjning, men det har kommit att användas illegalt som drog.

Förutom de huvudåtalade så åtalades också personer som i de flesta fall köpt det narkotikaklassade medlet för eget bruk, men i några fall också överlåtit det till andra. I Umeå tingsrätt dömdes 35 av 37 personer. Två friades.

Till hovrätten har sex av de dömda överklagat sin dom. I ett fall, som gäller en person från Göteborgstrakten, har åklagaren överklagat domen. Det var en av de huvudåtalade, som i tingsrätten dömdes för narkotikabrott men däremot inte för grovt narkotikabrott.

Först på tur i den nya rättegången är den 27-årige man som fick det längsta straffet i tingsrätten, sex års fängelse. Han dömdes för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Hovrätten har avsatt tolv och en halv dag till rättegången, som beräknas vara klar den 27:e februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".