Uranbolag satsar i Norrland

Kanadensiska Mawson Resourses som bland annat borrar efter uran i Jämtland och Västerbotten ökar sina satsningar på att leta uran i Sverige.

Opinionen för kärnkraft i Sverige blir hela tiden starkare, konstaterar Mawson.

I en intervju i Kanada gjord av Mining Interactive säger Mark Saxon, chefsgeolog hos Mawson Resourses, att opinionen för kärnkraft har förändrats väldigt mycket under de två år bolaget varit verksamt i Sverige.

Särskilt nämner han Folkpartiets inställning till att bygga ut kärnkraften och han tror att Sverige kommer att göra som i Storbritannien. Den brittiska regeringen planerar att bygga nya kärnkraftverk innan deras 10 nuvarande verk tjänat ut en bit in på 2020-talet.

Den här typen av uttalanden har som syfte att intressera investerare för att satsa pengar på uranprospektering så Mark Saxon berättar inget om att flertalet berörda lokala politiker inte vill ha urangruvor i sin kommun. Så sent som i veckan beslutade kommunstyrelsen i Dorotea enhälligt att säga nej till urangruvor i kommunen.

Mawsons provborrar i Tåsjö på Jämtlandsgränsen och det har orsakat en lokal debatt som drogs igång av Vänsterpartiet och kommunleningen i Dorotea har blivit allt mer skeptisk. Men Mawsons bedömning av kärnkraftsopinionen är förmodligen riktig på riksplanet.

Bolagets VD Michael Hudson har hela tiden sagt att politik ändras fortare än man öppnar en ny gruva och den förutsägelsen stämmer hittills och det imponerar på investerare. Mawson har redan mycket pengar till fortsatt uranprospektering.

Bolaget har ungefär 16 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 100 miljoner svenska kronor, på banken och undersökningsprogrammen med provborrning och analyser är finansierade minst ett år framåt enligt Mark Saxon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".