Nationalistiskt firande har baksidor

Baksidan med nationaldagar och nationsflaggor är att de kan vara markeringar mellan människor. Det anser Lena Nilsson, same från Umeå som är politiskt aktiv, med anledning av krav på lagstadgad samisk nationsflagga och att den samiska nationaldagen 6 februari borde bli svensk helgdag.

Lena Nilsson kommenterar idag bland annat kraven från den samiska organisationen Same Ätnam på att den samiska nationaldagen 6 februari skall bli en allmän helgdag i Sverige

I P4 direkt noterade Lena Nilsson att Same Ätnam på sin sida kräver att Sametinget skall ha full bestämmanderätt över i praktiken hela norra Sverige.

-Det är inte en framkomlig väg, sade Lena. - Och det kanske inte är så många som tar detta på allvar. Men ändå dyker det upp ”kvartslapp” och ”halvlapp” och ”hellapp” i diskussioner.

-Jag samlade ihop ett innebandylag i Umeå som deltog i Samiska mästerskapen och som tog silver. Då kom diskussionen om varför vi kunde ha ett lag med ickesamer, eller inte tillräckligt mycket samer.

-Det är som att man skulle ifrågasätta Zlatan i det svenska landslaget, tyckte Lena Nilsson i P4 Direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".