Långsamt bättre enligt politiker vid Landstinget

Socialstyrelsen dömer ut vårdgarantin, köerna har inte kortats sedan vårdgarantin utvidgades för två år sedan.

Västerbottens läns landsting klarar inte av att ge behandling inom tre månader för en tredjedel av patienterna som omfattas av vårdgarantin.

Tanken med vårdgarantin är att det är de medicinska behoven som ska avgöra vilka patienter som vårdas först. Den som inte kan erbjudas vård inom avtalad tid på sitt sjukhus kan vända sig någon annanstans. Det är ett 40-tal olika sjukdomar som omfattas av vårdgaranti för behandling. Hörapparater, ortopediska operationer och hand- och plastikkirurgi är områden där landstinget har svårt att klara garantin. Nyligen beslutade landstingsstyrelsen att bland annat skjuta till drygt en och en halv miljon för att göra fler operationer i Lycksele så att köerna kan kortas. Bättre går det att uppfylla garantin om att få träffa läkare i primärvården inom sju dagar, det fick 84 procent av västerbottningarna i höstas. Oppositionspolitikern Olle Edblom hade velat lägga en annorlunda landstingsbudget, och han tror att de sparkrav som finns inom vården riskerar att förvärra kösituationen. Semesterstänger man vården skjuter man bara problemen framför sig. Han hoppas att staten ska skjuta till mer pengar till landstingen, men vill också att landstinget ska ta in pengar där det går. Till exempel genom patientavgifter, som en hundralapp för besöket hos distriktsköterskan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".