Banverket positivt till kraven

Banverket är mycket positiv till Naturvårdsverkets krav på att Banverket måste skapa fler våtmarker och skydda mer lövskog som en kompensation till att Botniabanan ska dras förbi Umeälvens delta.
Banverket vill dra järnvägen i en östlig bana in till Umeå och då passerar man förbi Umeå delta som är ett Natura 2000 område. Det betyder att det har stora naturvärden som ska skyddas. Regeringen har nu frågan på sitt bord och de väntar på ett besked från Eu-kommisionen inom den nämaste månaden. Men för att inte försena planering ville Banverket att Naturvårsdsverket skulle yttra sig om förslaget till kompensation. Naturvårdsverket vill att ytterligare minst 90 hektar våtmarker skapas. Dessutom måste ytterligare 70 hektar lövskog skyddas. Detta för att hotade djur och växter ska finnas kvar. Peter Törnkvist på Banverket är mycket positiv till Naturvårdsverkets krav och säger att man kommer att diskutera saken, men att det inte ska möta några hinder att vidta fler kompensationsåtgärder. En jurist på Naturvårdsverket hade en avvikande mening och menade att det är tveksamt om alternativa dragningar är tillräckligt utredda och om samhällsnyttan är så stor som regeringen säger, och att ärendet ska utreds korrekt och fullständigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".