Polska tandläkare till inlandet

Folktandvården i Västerbotten har haft svårigheter att rekrytera tandläkare till inlandet. För att lösa tandläkarbrister har man valt att rekrytera tandläkare från Polen.

– Polska tandläkare flyttar gärna till Sverige på grund av boendemiljö, arbetstider, arbetsmiljö som de värdesätter väldigt mycket, säger Lage Wigren, chef för folktandvården i Umeå.

I dagsläget finns tre polska tandläkare i länet, två i Malå och en i Vilhelmina. Inom kort kommer två nya tandläkare från Polen till länet.

– Jag skulle vilja säga att det är väldigt roligt och positivt att vi får den här ökade rörligheten. Det är en injektion att få utländska medarbetare på våra kliniker, säger Lage Wigren.

Innan de polska tandläkarna kommer till Sverige går de en intensivkurs i svenska språket, sedan skrivs ett kontrakt på tre år med folktandvården. Många väljer dock att stanna kvar i Sverige efter att kontraktet gått ut.

– Vi vill gärna stanna längre än tre år, om det blir fem, tio eller tjugo vet jag inte än. Men om vi skulle stanna lite längre blir vi kvar i Vilhelmina, säger Trzemo Popiolek, en av de polska tandläkarna.

Reporter: Alexandra Malmqvist-Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".