Umeå

Kommunen ska se över nattarbetet

Personliga assistenter hamnar mellan stolarna när nattjobbet blir mer jobb än jour. Det är Försäkringskassan beslutar vilket stöd LSS-personer ska ha, och kommunen verkställer besluten. Mona Bosson, områdeschef inom socialtjänsten i Umeå kommun, säger att man nu ska titta på fallet.

I Umeå finns assistenter som tvingas jobba vaken natt men bara får betalt för journatt.
– Vi är konstant trötta och får inte betalt för de jobb vi faktiskt gör, säger assistenterna och riktar kritik till Försäkringskassan som de tycker fattat fel beslut.

Försäkringskassan vill inte kommentera enskilda ärenden men en handläggare som inte vill vara med i radio, men säger innan han hänvisar mig till försäkringskassans hemsida, att generellt så fattas beslut om vårdbehov utifrån LSS-personens ansökan och där tar man inte hänsyn till vare sig personalen arbetsmiljö eller arbetstid.

Personalen är alltså arbetsgivaren ansvar och försäkringskassans ansvar är att besluta om vården.
– Arbetsgivare måste följa arbetstid- och arbetsmiljölagen, säger Gunnar Eriksson, sektionsordförande på kommunal Västerbotten.

Lovar se över situationen
Mona Bosson är områdeschef inom socialtjänsten i Umeå kommun svarar på kritiken:
– Vi har över hundra brukare och det finns inte en chans att känna alla och veta vad som händer överallt. Principer är ju att vi ska följa arbetstidsreglerna och vi vill ju ha en personal som orkar med sitt arbete och gör ett gott jobb hos oss.

Men vad kommer du att göra nu då, när du vet om det här?

– Vi måste prata med brukaren och höra om det beslut som finns är tillräckligt för den här brukaren, vilket det inte verkar vara.

Så något ska göras, det får inte gå till så här?

– Det tycker jag absolut, att det måste vi se på vad vi kan göra för någonting.

Och under tiden?

– Jag kan inte svara på vilka åtgärder vi har att vidta, men vi måste titta på det naturligtvis, vad vi kan göra för någonting, säger Mona Bosson är områdeschef inom socialtjänsten i Umeå kommun.

Reporter Filippa Armstrong