Vilt på vägarna en trafikfara

Radions trafikinformationer fylls av rapporter om djur på vägbanorna just nu.

Och för att undvika en olycka kan det vara bra att veta vilka tecken man ska hålla utkik efter.

Ett tips som Hasse Johansson jaktvårdskonsulent i Västerbotten har, är att vanliga bilister ska försöka se på sin omgivning såsom en jägare skulle ha gjort.

- Jag tror att är du van att vara ute i skog och mark och kanske jagar så tänker du lite annorlunda. Du tänker som jägare att det kan dyka upp vilt, du vet att det finns vilt efter vägarna. Du ser att det är vilt som har gått över vägarna, som har dragit upp snö på vägbanan till exempel.  

Förra året hade antalet viltolyckor minskat något jämfört med året innan. Däremot är det svårare att se om siffrorna fortfarande sjunker, statistiken över antalet viltolyckor för årets första två månader är inte sammanställda ännu. Men det är tydligt att många djur är i rörelse just nu, därför är det bra att se upp i trafiken. Hasse Johansson är jaktvårdskonsulent i Västerbotten:

- Bilister bör ju också tänka sig för, att det kan dyka upp vilt på vägen. Och speciellt när det är mycket trafik och du ligger och kör på halvlyse så har du väldigt dålig sikt framför. Helt plötsligt så har du bara en älg alldeles inpå dig och då har du ingen möjlighet att hinna stanna innan det är försent.