Slutnotan för ett kulturhuvudstadsår: 100 miljoner kronor

Umeå vill bli Europas kulturhuvudstad 2014, det kan komma att kosta kommunen 100 miljoner kronor. Enligt Fredrik Lindegren, som är kulturchef i Umeå, är kultur en viktigt faktor i samhället som gör att folk får en drägligare tillvaro.

Umeå vill bli Europas kulturhuvudstad 2014 och det kan komma att kosta Umeå kommun 100 miljoner kronor. Fredrik Lindegren, som är kulturchef i Umeå, menar att kulturhuvudstadsåret skulle gynna hela norra Sverige. Under ett kulturhuvudstadår har man sett att turismanströmningen ökar med ungefär 15 procent.

– Det är ju enorma summor pengar, och det handlar ju inte bara om Umeå utan hela norra Sverige, som får ett otroligt lyft när det gäller besöksnäring.

Ett av kriterierna för att ansöka om att bli kulturhuvudstad är att ha medborgarnas engagemang och delaktighet, vilket innebär att kommunen delvis är beroende av umeåbornas deltagande.

– Det är som vanligt, en del människor är mer aktiva än andra. En del kommer in med en mångfald av idéer. Ibland märker man att det finns idéer som man helt enkelt måste dra fram.

Man räknar med att ett kulturhuvudstadsår kostar 300 miljoner kronor. Tidigare erfarenheter visar att staten brukar stå för en tredjedel, kommunen en tredjedel och EU och andra aktörer en tredjedel. Skulle Umeå ta hem titeln står kommunen för 100 miljoner kronor, vilket är ungefär 1000 kronor per umeåbo. Än så länge har kommunen satsat 15 miljoner kronor i projektet.

Finns det andra verksamheter inom kommunen där pengarna behövs bättre, som till exempel äldreomsorgen?

– Den där avvägningen mellan de här olika sektorerna är jag dödligt less på. Vilket samhälle vill vi ha, den frågan måste vi ställa oss. Vi vet att kultur är en av de faktorer i samhället som gör att folk faktiskt får en drägligare tillvaro, säger Fredrik Lindegren. 

Reporter Alexandra Malmqvist-Olsson

Bakgrund: Europas kulturhuvudstad

  • Varje år utses två städer till Europas kulturhuvudstad av EU:s kulturministrar. Syftet är att belysa det gemensamma kulturarvet och väcka intresse för den kulturella rikedom som finns i länderna inom EU.
  • År 2009 bestäms vilken stad i Sverige som blir Europas kulturhuvudstad 2014.
  • Umeå konkurrerar med Lund, Göteborg och Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".