Oroliga anhöriga till dementa i Lycksele

Pensionärer på demensboendet Ventilen i Lycksele är några av de som kommer drabbas av besparingarna på 15 miljoner som ska göras inom Lyckseles socialtjänst.
– Det känns som om det redan nu är som ett dödens väntrum, säger Krister Fallander anhörig till en boende på Ventilen.

På demensboendet Ventilen bor det 25 personer som får hjälp av totalt 26 anställda som jobbar i skift. Nu ligger det på förslag att tre heltidstjänster och en halvtidstjänst ska bort.

– Det är bara en fråga om pengar men sedan vad konsekvensen blir det skiter man fullständigt i, säger Krister Fallander.

I dagsläget pågår en utredning om var och hur pengar ska sparas in. Socialnämndens ordförande Christer Ekbäck sa tidigare att en del i att budgeten har spruckit är att socialnämnden inte har fått kompensation från kommunen för ökade lönekostnader på fem miljoner för kommunals yrkesgrupper. Men Lilly Bäcklund, socialdemokratiskt kommunalråd, vet inte idag hur mycket pengar det kan bli tal om att skjuta till från kommunens sida.

– Det är för dagen svårt att säga exakt antal kronor som behöver tillskjutas för det.

Reporter Sofia Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista