Nina Björby lämnar maskrosor för rosor

Miljöpartiets före detta toppolitiker i Umeå Nina Björby går nu över till Socialdemokraterna. Alltsedan valet har det pågått en maktkamp inom miljöpartiet, vilket fått Nina Björby att lämna sina politiska uppdrag, men nu lämnar hon också partiet.

– Det utlösande är såklart den konflikt som har varit i Umeå. Men det som i grunden är, det är att jag i takt med att tiden har gått också har tappat förtroendet för miljöpartiet som organisation, säger Nina Björby.

Nina Björby var fram till valet 2006 miljöpartients ledande företrädare, men trots att hon fick flest personöster av alla valde medlemmarna att utse Alireza Mosahafi till platsen kommunstyrelsens närings- och planeringsutskott men först efter efter två mycket stormiga möten. Björby satt kvar i kommunfullmäktige men lämnade det uppdraget i höstas och nu tar hon steget över till socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna vill bygga ett samhälle som stämmer överens med hur jag tycker.

Är du inte rädd nu för att folk ska säga att Nina Björby hon vill bara ha makten, det spelar ingen roll vilket parti hon är med i?

– Jag vill inte stå till svars för vad folk säger, men jag kommer ju att börja om helt från början. Jag har suttit som gruppledare och haft tunga uppdrag i miljöpartiet nu börjar jag om helt från scratch, sedan får man tolka det hur man vill, säger Nina Björby som idag ansöker om medlemskap i socialdemokraterna.

Reporter Lennart Odhström