Kurs för adoptivföräldrar

I dag startar en utbildning för blivande adoptivföräldrar i Umeå. Utbildningen är obligatorisk och har varit det sedan 2005, men nu har ett nytt och mer omfattat studiematerial utarbetats.

Det är Studiefrämjadet i samarbete med Umeå kommun som håller i utbildningen. Monica Bergsten är kursledare, men hon är också adoptivförälder och önskar att hon själv fått gå en sådan här kurs när hon adopterade sin dotter.

Enligt MIA, som är en särskild myndighet med ett övergripande ansvar för adoptioner från andra länder, finns det drygt 44 000 svenskar som har kommit till Sverige som adoptivbarn från andra länder.

Varje år anländer cirka 1 000 barn hit för adoption. Varje adoption ska komma till för barnets skull, för att barnet ska få föräldrar och ett hem att växa upp i. Efter en förändring i socialtjänstlagen måste alla som vill adoptera internationellt från den 1 januari 2005 genomgå föräldrautbildning inför adoption för att ett beslut om medgivande ska kunna fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".