Vindeln

Kommunalrådet i Vindeln jobbar extra

I ett brev till kommunstyrelsen i Vindelns kommun ifrågasätter moderaten Tomas Nilsson att kommunalrådet Ewa-May Karlsson (c) kan ha full ersättning samtidigt som hon tar på sig ytterligare uppdrag.
- Hon kan inte klona sig och vara på två ställen samtidigt, säger Tomas Nilsson.

Ewa-May Karlsson sticker inte under stol med att hon har uppdrag utöver det i Vindelns kommunstyrelse.

- Jag tycker att det är en stor fördel för vår kommun att kommunalrådet finns med på viktiga poster både i och utanför länet, säger Ewa-May Karlsson.

Kommunalrådet har en heltidstjänst i kommunen som motsvarar 40 tim/vecka, enligt henne själv är arbetstiden fördelad på sju dagar i veckan. Dessutom har hon beredskap i stort sett alla dygnets timmar.

”Borde minska sin ersättning”
Ett av de uppdrag kommunalrådet tackat ja till är posten som vice ordförande i Region Västerbotten, ett uppdrag som hon får 120 000 kronor per år för. Enligt Tomas Nilsson var det vad som fick honom att haja till och han tycker nu att kommunalrådets ersättning från kommunen bör minska.

- Jag har inte sagt hela beloppet, men delar av det här beloppet kan man minska. För hon kan som sagt inte vara på två ställen samtidigt, säger Tomas Nilsson.

Men Eva Maj Karlsson tar det hela med ro och menar att även om hon tar på sig andra uppdrag är det kommunalrådsposten i Vindeln som är det absolut viktigaste.

- Skulle det visa sig att det här uppdraget skulle ta sådan tid att jag känner att jag inte kan göra det jobb jag ska göra i kommunen blir det en ny bedömning av frågan.

Reporter: Alexandra Malmqvist-Olsson

Bakgrund:

Ewa May Karlsson redovisar själv sina uppdrag i ett svar till Tomas Nilsson

- Länsstyrelsens styrelse, arvode 13 060 kr

- Partnerskap för mål 2, arvode 2 900 kr

- Sveriges kommuner och landsting, arvode 14 602 kr

- Valberedning Sparbanksstiftelsen Norrland, arvode 5 288 kr

- Kommunförbundet Västerbotten, arvode 16 690 kr

- Kommuninvest ekonomiska förening, 11 500 kr

Från 2008

- Insynsråd i Länsstyrelsen, arvode oklart

- Vice ordförande/regionråd Region Västerbotten, arvode 120 000 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".