Klartecken för Vindelgranselegruva

Miljödomstolen tillåter öppnandet av en mikrogruva i Vindelgransele. Det är företaget NILI Miniral AB som vill bryta en liten men rik fyndighet vid Vindelälven. Det hela är över på ett år och ger inte många jobb. Men Miljödomstolen bedömer att skadorna på naturen är acceptabla.

NILI Mineral AB får tillstånd att bryta 25 000 ton malm och troligen finns det mindre så det är verkligen fråga om en mikrogruva. 25 000 ton är vad man planerar att bryta i Fäboliden på 2 dagar.

I berget finns höga halter av zink men också en hel del koppar, bly och silver. Fyndigheten ligger ytligt och har varit känd sedan 1924 men hittills har den fått ligga kvar. Provborrningar genom åren har visat att fyndigheten sträcker sig högst 30 meter ned och lite av malmen har tagits till att göra tester med anrikning. Det är bara tre mil till Kristinebergsgruvan. I början på 90-talet fanns planer på brytning men dåvarande tillstånds myndigheter bedömde att värdet var för litet för att motivera skador så nära nationalälven Vindelälven. Malmen ligger drygt 100 meter från älvstranden på södra sidan nedan för själva byn.

Idag är metallpriserna betydligt högre och Miljödomstolen tycker malmen kan brytas. En poäng som bolaget NILI har är att området redan idag helt naturligt läcker ut tungmetaller till Vindelälven och med omledning och diken hoppas man att läckaget efter brytningen ska bli lägre än det är idag. Haken är att bolaget kanske inte gör vad man lovat och därför ställer Miljödomstolen ett krav att 850 000 kronor ska ställas i säkerhet för efterbehandlingen.

Inga remissinstanser har motsatt sig Vindelgranselegruvan och markägarna är positiva. Fiskeriverket påpekar Vindelälvens stora betydelse för fritidsfisket men tror inte att utsläppen blir så stora att det påverkar fisket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".