Sexorna i byar får välja byskola eller tätort

Politikerna i Lycksele vill slippa protester från byarna när skolan organiseras om. Därför är det bara sexorna i tätortsskolorna som ska dras ihop och i byarna får föräldrarna välja om sexorna ska gå i stan eller stanna på byskolan.

Nu tänker Lycksele införa en 6-9-skola på Finnbacksskolan. Att ersätta högstadiet med elever från sexan till nian är en nationell trend. I Skellefteå har planerna på 6-9-skolor mött starka protester från föräldrahåll.

I Lycksele ska förändringen göras på ett mjukare sätt enligt den skolplan som presenterades igår (onsdag). Dialogen med föräldrarna ska bli bra hoppas skolchefen Johnny Fjellner.

– I samråd med föräldrarna får man göra början på en sådan förändring så bra som det är möjligt. Det gör man genom att träffas och prata och planera ihop.

Enligt skolchefen finns det fördelar för barnen i sexan att gå tillsammans med de äldre barnen, och Johnny Fjällner säger att organisationsförändringen görs för barnens skull.

– Det är ju framför allt åstadkomma en skolutveckling. Eleverna ska nå ännu bättre kunskapsresultat än vi gör idag.

Och hur gör man det genom att flytta sexor till att gå ihop med de större barnen?

– Nu pågår mycket på nationell nivå att runt att betyg ska sättas redan tidigare, i årskurs sex, och genom att få jobba längre tid med eleverna från sex till nio så kan nog bättre och tydligare kunskapsresultat uppnås med en annan sorts organisation, säger Johnny Fjellner, enhetschef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Lycksele.

Reporter Örjan Holmberg