Kommunen köper Tärnaby folkets hus

Många tärnabor fick som de ville när kommunen nu bestämt att köpa Folkets hus. Storumans kommun avsätter nu pengar till såväl köp som upprustning av fastigheten. Karin Byggmark som arbetar på biblioteket och fritidsgården vill vill att det ska vara en samlingspunkt där både bybor och turister känner att de är välkomna.

Det var förra sommaren som Folketshusföreningen i Tärnaby försattes i konkurs och några månader senare sålde konkursförvaltaren fastigheten till ett norskt bolag – en affär som nu inte ser ut att bli av då Storumans kommun har förköpsrätt som de tänker utnyttja.

Kommunen har avsatt 1.920.000 kronor, varav ungefär en tredjedel till själva köpet och resten till renovering och byte av värmesystem.

I dag hyr kommunen en del av Folkets hus i Tärnaby till bland annat bibliotek och fritidsgård. Där arbetar Karin Byggmark som tror att det är en bra lösning att kommunen köper fastigheten.

– Jag vill att det ska vara en samlingspunkt där både bybor och turister känner att de är välkomna, säger Karin Byggmark.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".