Kvinnliga präster fyller 50

I år är det 50 år sedan Sverige fick kvinnliga präster och idag är mer en tredjedel av alla präster i landet kvinnor, men vägen dit har varit mödosam, säger Lisa Tegby, som i dag är präst i Ålidhems församling i Umeå.

År 1950 beslutade kyrkomötet, efter många års diskussioner, att låta kvinnor prästvigas. Ett beslut som både kritiserades och välkomnades.

Kritiken mot kvinnliga präster lät inte vänta på sig. Motståndarsidan diskuterade om det verkligen är Guds vilja? Om kvinnor har tillräcklig auktoritet. I en artikel i Aftonbladet från 1962 står det ”kvinnligt prästskap är för attraktiva, dom kan väcka onda lustar”.

Bengt Stenlund, pensionerad kyrkoherde i Bureå, vill minnas att han till en början var tveksam till beslutet, men numera kommit fram till att införandet av kvinnliga präster var oundvikligt.

Kyrkan har de senaste 50 åren varit splittrad i kvinnoprästfrågan, men Lisa Tegby som prästvigdes 1971 tycker att prästfrågan är passé.
– På många sätt känns den basala kvinnopräst frågan rätt så passerad, samtidigt som det fortfarande finns väldigt mycket kvar att göra när det gäller kvinnors villkor och så, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista