"Hellre låglönesatsning än jämställdhetspott"

Ska inkomststarka fackförbund avstå löneökningar för dom som inte tjänar lika mycket? Ja nu har debatten inom LO om jämställdhetspott har blossat upp igen. IF Metall tvekar om man kan vara med i LO-samordningen i nästa lönerörelse 2010 om den innehåller krav på jämställdhetspott.
Susanne Östh, ombudsman på IF Metall avdelning 4 Södra Västerbotten tycker det är förlegat att behandla kvinnolöner för sig och ser hellre en lägstalönesatsning.

– Kvinnolönerna försvann ur avtalen 1960. Frågan är om vi verkligen vill ha tillbaka något som kallas för kvinnolöner eller om vi hellre ska göra en lägstalönesatsning. Det tycker jag är viktigare.

I jämställdhetspotten räknade man på hur stor procentandel av de kvinnliga medlemmarna som tjänade under 20.000 och de stora kvinnodominerade förbunden fick mest ur potten. Men eftersom kvinnopotterna fördelades lokalt är det svårt att i detalj analysera utfallet. Kommunal menar i vart fall att det fungerade, och lyfte många kvinnors löner.
Men IF Metall avdelning 4 i Västerbotten har bara 15 % kvinnor, och de skulle inte fått upp lönerna med jämställdhetspott som förhandlingsmodell, säger Susanne Östh:
– Nu hade vi inget system med jämställdhetspott men de skulle ha förlorat på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".