Kastad medicin går ut i naturen

Uppskattningsvis tusen ton överbliven medicin kastas varje år och kan orsaka skador på miljön. De flesta vet att man ska lämna tillbaka överbliven medicin till apoteket, men få gör det.
I går (måndag) startade kampanjen Överblivna läkemedel sökes! som ska få oss att gå tillbaka med överblivna pillerburkar till apoteken. I en Sifo-undersökning från 2001 uppgav 60 procent att de inte lämnar sina medicinrester till apoteket. Varje år samlas cirka 900 ton medicinrester in till apoteken, inklusive förpackningar och emballage. Ingen vet exakt hur mycket medicin som slängs och riskerar att hamna ute i naturen. Klart är att rester av ett stort antal läkemedel går att hitta i mark och vattendrag och i rötslam från reningsverken. - Det kan vara ett hot mot vår egen hälsa eftersom de kan återkomma i form av dricksvatten och tas upp av växter och djur som vi äter i vår tur, säger Bo Gunnarsson, miljöansvarig på Apoteket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".