Vapsten till regeringsrätten om gruvdriften

Vapstens sameby går till högsta instans, regeringsrätten, för att få avgjort hur gruvdriften får inverka på rennäringen. Nu har överklagan lämnats in till Regeringsrätten.

Det handlar om flera områden och bolag. Rönnbäcksjön, Vidberget och Krokliden i Storumans och Lyckseles kommuner, och Kanan i Vilhelmina kommun.
Samebyn hävdar att det fortfarande saknas en ordentligt genomabetad analys av en framtida gruvdrifts inverkan på rennäringen. Både länsrätten och kammarrätten har tidigare avslagit samebyns överklaganden.
Det handlar om flera områden och bolag. Rönnbäcksjön i Storuman som International Gold Exploration vill undersöka, Krokliden i Storumans och Lyckseles kommuner som Klippen guld fått tillstånd att undersöka.
Dessutom överklagas undersökningstillstånden för Vidberget i Storuman och Lappland Goldminers respektive Kanan i Vilhelmina kommun och Wiking Mineral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".